Menjengah kembali blog yang telah lama ditinggalkan.Di sini mari kita berkongsi tentang khasiat makanan dengan pelbagai warna sayuran dan buah-buahan yang mempunyai khasiat yg pelbagai.Selamat berkongsi!
JINGGA
^Mempunyai Beta-karoutene
^Tubuh boleh menukar Beta-karoutene kepada vitamin A jika diperlukan
^Beta-karotene bertindak sebagai agen antioksidan yang melindungi badan dr kanser dan penyakit jantung juga penyakit mata.
KUNING
^ Mempunyai vitamin C untuk melindungi sel tubuh.
^ Mengandungi potassium untuk menurunkan tekanan darah tinggi dan mengurangkan pembentukan plak di arteri.
^ Mengandungi beta-crytoxanthin(xanthopylls) sebagai anti-kanser yang mampu meningkatkan fungsi jantung.
^ Pisang yang mengandungi vitamin B6 mampu mengawal hormon.
^ Betik sebagai penghadaman.
HIJAU
^ Mengandungi Glucosinolates, sulforaphane, isothiocynates, dan indoles.
^ Antioksidan yg menyahtoksid secara semulajadi.
^ Indoles mengelak sel tubuh mengalami kerosakan dan Brokoli kaya dengan vitamin A dan C, beta-karotene dan acid folic.
^ Kubis tiada kolestrol,berkalori rendah dan vitamin C yang bagus.
PUTIH
^ Mengandungi allyl sufides.
^ ia merupakan agen anti tumor.
^ Flanavoid dalam makanan warna putih melindungi membran sel.
UNGU_BIRU
^ Anthocyanin adalah pigmen yang mudah larut dalam air dan berfungsi sebagai agen anti- oksida
^ Melindungi jantung,kanser dan masalah penuaan.
^ Kandungan magnesium dalam anggur dan kismis sangat diperlukan untuk penghadaman.
^ Terung pula adalah sebagai agen yang berupaya menurunkan kadar kolestrol dan asid hempedu di dalam usus lalu menyingkirkannya dari tubuh.
^ Mengurangkan risiko kanser dan sebagai antioksidan.
^ Membaiki sel-sel badan yang telah rosak.
^ Mengandungi lycopene sebagai penyahtoksik.
No comments:
Post a Comment